Zobraziť témy bez odpovedí | Zobraziť aktívne témy Práve je 06 Sep 2010, 12:52

Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 69 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia
1000 kníh, ktoré musíte prečítať predtým než umriete ;-) 
Autor Správa
Marchesa
Marchesa
Obrázok používateľa

Založený: 30 Aug 2006, 16:33
Odpoveď s citáciou
Odoslať 
15.
Gričská čarodejnica IV. - Dvorná kamarila, Burič na tróne / Gričska vještica - Dvorska kamarila

Marija Juric ZAGORKA

Smena 1993

Obrázok

Obsah:
Dej štvrého zväzku románového cyklu Gričská čarodejnica - Dvorná kamarila - sa odohráva v Rakúsko-Uhorsku a čiastočne v talianskej Parme za vlády Márie Terézie a jej syna Jozefa II., ktorý ju vystriedal na tróne.
V prvej časti sledujeme predovšetkým osudy krásnej a šľachetnej grófky Nery Vojkffyovej a jej manžela Sinišu, ktorým sa napriek nepriazni kráľovnej a intrigám jezuitov podarilo napokon stretnúť a šťastne vrátiť do rodného Chorvátska.
Ústrednou postavou druhej časti, nazvanej príznačne "Burič na tróne", je Jozef II. Autorka idealizuje postavu tohto osvieteného panovníka, ktorý si získava sympatie čitateľov svojimi reformami aj osobnými vlastnosťami. Proti Jozefovi však intriguje skupina ľudí - dvorná kamarila, ktorá so zákulisia ovplyvňuje dianie na dvore. Chce prinútiť Jozefa, aby odstúpil z trónu. Na dosiahnutie svojho cieľa odporcovia Jozefových reforiem - šľachta a jezuiti - neváhajú ohroziť i ľudí blízkych Jozefovi.

Moje hodnotenie: 96%

24 Aug 2009, 21:47
Ohlásiť tento príspevok
Weexie
Weexie
Obrázok používateľa

Založený: 02 Júl 2007, 23:26
Odpoveď s citáciou
Odoslať Re: 1000 kníh, ktoré musíte prečítať predtým než umriete ;-)
16.

Krstný otec/ The Godfather

Mario Puzo

v SR vydal: Media klub, 2000 a Ikar, 2005
v ČR vydal: Knižní klub

SK Obrázok Obrázok CZ Obrázok EN Obrázok

Anotácia
Dej románu sa rozvetvuje na mnohé strany: sledujeme tu osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania. A tak sa v tejto "americkej ságe" prelína svet najmodernejších technických zázrakov s feudálnym svetom a krvnej pomsty - neprikrášlená a autentická tvár dnešnej Ameriky, napísaná so znalosťou prestredia a zmyslom pre gradáciu deja.

Hlavná postava, Krstný otec, je vodca tajnej organizácie, no ako osoba je sympatický a svojim spôsobom aj spravodlivý. Krstný otec spravuje zo svojho sídla na Long Islande obrovskú podzemnú ríšu, ktorej podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo vplyv Krstného otca siaha do všetkých oblastí amerického života - od polície a tajnej služby až k finančným magnátom.

Svetoznámy román Maria Puza, ktorým položil základy svojej budúcej literárnej slávy. (zdroj: martinus.sk)

Moje hodnotenie: 100 %

Literárna klasika. Podľa mňa najlepší mafiánsky román, aký som kedy čítala. Až sa mi nechce veriť, že Puzo nemal nič s mafiou... :wink: Tento román určite nesmie chýbať vo vašej knižnici.

17 Nov 2009, 16:36
Ohlásiť tento príspevok
Weexie
Weexie
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
17.

English is easy, Csaba is dead

Peter Doktorov

v SR vydal: Slovart, 2004
v ČR vydal: -

Obrázok

Anotácia
Románová podoba slávneho divadelného predstavenia divadla GUNAGU.

Všetky postavy a udalosti tohoto príbehu sú vymyslené. Zhody so skutočnými osobami však nie sú náhodné. Svedčia o odvahe Petra Doktorova pozorovať a talente dešifrovať správanie sa špecifického poddruhu Homo sapiens; od obrany teritória, lovných techník, hierarchie rodiny, až po páriace rituály. Jedince spomínaného druhu nemajú krk, ale hlavohruď je obdarená mohutnou svalovinou. Vedúcemu samcovi sú oddaní ako psy, ale lojalitou môžu maskovať nedostatok odvahy a inteligencie odstrániť vodcu. Teritórium značkujú močom a pri stretnutiach s konkurenčnými rodinami vždy hrozí krviprelievanie a straty na životoch. Päste majú rýchlejšie ako vaše myšlienky a sklony k agresivite a vulgárnym výrazom robia z románu čítanie nevhodné pre deti a citlivé povahy. Všetkých, čo majú radi drsný humor s robustnou pointou, bravúrne dialógy a zvieratká, kniha prevedie aj základmi anglickej gramatiky. Hor sa do štúdia, dear friends! English is easy… (zdroj: martinus.sk)

Ukážka:
Kód:
http://www.martinus.sk/?uItem=15718&uCelaUkazka=1

Moje hodnotenie: 80 %

Plné slangu, vulgarizmov, humoru i trochu odrazu slovenského podsvetia. Kniha sa určite nebude páčiť každému, ale ja ju mám moc rada. :-D

17 Nov 2009, 16:44
Ohlásiť tento príspevok
Miss Cullen
Miss Cullen
Obrázok používateľa

Založený: 25 Máj 2006, 13:08
Odpoveď s citáciou
18. The Wedding / Svadba

Julie Garwood

Obrázok Obrázok

Anotácia:
Lady Brenna MacAlisterová si nedělá žádné iluze o tom, že ji její manžel, vznětlivý skotský zeman, miluje. Prohlásil přece už v den sňatku, že jeho nevěsta může odjet do rodné Anglie hned poté, co mu porodí syna. Pro Brennu bylo rozhodnutí provdat se za Connora MacAlistera impulzivním činem. Jinou možnost vlastně ani neměla, protože MacAlister se svojí družinou ji unesl při cestě na svatbu s jiným mužem. Nemohla ovšem popřít, že původně, ještě jako dítě byla zaslíbená právě jemu. Po chvatné svatbě uprostřed lesa začíná žít Brenna v klanu svého manžela a touží po štěstí. Poznenáhlu v ní klíčí láska i obdiv k statečnému, svědomitému i ušlechtilému muži. Její city ovšem nejsou opětovány. Když však MacAlisterův klan napadnou nepřátelé a Brenna je zatažena do spleti nebezpečných intrik, ví, že jediný, komu může důvěřovat, je právě Connor...

v SR: zatiaľ nevyšlo
v ČR: Oldag, 2003

Moje hodnotenie: 100%

Najlepšia kniha od Julie Garwoodovej, hoci ona má všetky knihy úžasné. Toto je jediná kniha od nej, čo som prečítala v angličtine a možno preto sa mi aj páči najviac. V originále je neprekonateľná. Je to úžasná zmes humoru, lásky a vášne. Connor MacAlister sa okamžite zaradil medzi moje najobľúbenejšie knižné charaktery vôbec. :)

19 Dec 2009, 11:55
Ohlásiť tento príspevok
Forinka
Forinka
Obrázok používateľa

Založený: 20 Júl 2006, 15:23
Odpoveď s citáciou
19.

Picture of Dorian Gray / Obraz Doriana Graye

Oskar Wilde

Obrázok Obrázok

Obsah:
Klasický psychologický román, fantastický příběh aristokrata, jemuž kouzelná moc umění propůjčila věčnou krásu a mládí. Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho podoba na plátně stárne a ohyzdní podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik mladíků uvedl do zkázy.

Moje hodnocení: 99%
Tuto knížku jsem přečetla jedním dechem, je prostě úžasná. Zajímavý a velice poutavý děj.

19 Dec 2009, 19:55
Ohlásiť tento príspevok
Profil ICQ
Weexie
Weexie
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
20.
Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť/ The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Mary Ann Shafferová, Annie Barrowsová

Obrázok

v SR vydal: Tatran, 2009

Anotácia

Je január 1946. Londýn sa vynára z tieňa druhej svetovej vojny a spisovateľka Juliet Ashtonová hľadá tému pre svoju ďalšiu knihu. Kto by si bol pomyslel, že ju nájde v liste od muža, s ktorým sa nikdy nestretla, obyvateľa britského ostrova Guernsey, ktorý cez vojnu okupovali nacisti? Raz si v antikvariáte kúpil knihu Charlesa Lamba a na prázdnom liste našiel jej meno. Píše jej v nádeji, že mu poradí, ako by sa dostal k ďalším knihám tohto autora. Juliet si začne písať so svojím novým známym a postupne preniká do sveta Guernseyskej literárnej a koláčovej spoločnosti, jedinečného čitateľského klubu, ktorý vznikol za jedinečných okolností. Poskytoval svojim členom alibi, bez ktorého by boli skončili vo väzení. Juliet vedie pozoruhodnú korešpondenciu s čarovnými, hlboko ľudskými členmi Spoločnosti, od chovateľov prasiat po frenológov – amatérov, ktorých spája láska k literatúre. Z ich listov sa dozvedá o ich ostrove, literárnom vkuse, o tom, aký silný, pretvárajúci vplyv mala na ich životy nedávna nemecká okupácia. Uchvátená príbehmi týchto ľudí sa vypraví na ostrov Guernsey a to, čo tam nájde, ju zmení na celý život... (zdroj: martinus.sk)

Moje hodnotenie: 75 %

Dostala som ju na Vianoce a prečítala som ju na 2 cesty vlakom zo školy a do školy. Milá knižka, písaná vo forme listov. Dobre sa číta, po trošku nudnom úvode a zorientovaní sa v listoch kto píše kto sa mi páčila. Dokonca som si v nej pozahýbala rožky strán (nemám to rada, ale nedalo sa inak), lebo v nej bolo veľa pekných myšlienok. Skočte do knižnice, či kníhkupectva a prečítajte si. Je to nenáročná knižka vhodná na upršaný deň. :wink:

19 Feb 2010, 20:52
Ohlásiť tento príspevok
Weexie
Weexie
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
Odoslať Cesta/ The Road
21.

CESTA/ THE ROAD

Cormac McCarthy

v SR vydal: Slovart, 2009
v ČR vydal: Argo, 2008

SK Obrázok CZ Obrázok

Anotácia
Románový príbeh o láske, obetavosti a nádeji, ktorý stvorili nemilosrdne drsné podmienky, získal roku 2007 Pulitzerovou cenu. Na vyprahnutú zem sa zniesla ďalšia vrstva prachu a popola. Kýpte stromov sa striedajú s ruinami civilizácie. Mŕtvi nemo svedčia o bolesti a bezmocnosti, poslední živí sa nezastavia pred ničím, ani pred kanibalizmom. Jediná možnosť uniknúť smrti je cesta - na juh. Desivá realita postapokalyptického románu Cormaca McCarthyho o putovaní otca a syna krajinou spustošenou kataklizmou predstavuje svet, v ktorom prestali platiť hodnoty civilizácie a cenu má len to, čo pomôže prežiť ďalší deň. Uprostred nepriateľskej krajiny sa rozvíja nádherný ľudský cit, pevné puto medzi otcom a synom. (zdroj: martinus.sk)

Moje hodnotenie: 85 %

Odporučil mi kamarát. Určite nevhodné ako oddychové čítanie. Pri čítaní treba zapojiť mozog. Bohovská kniha! *21* Musela som sa strašne premáhať, aby som ju neprečítala naraz. Šetrila som si každú stránku. Skutočne odporúčam. Dostala ma úvaha muža o tom, ako by ochránil svojho syna... jedna guľka... to zúfalstvo... priznávam, slzila som pri tom. :oops:

26 Mar 2010, 13:02
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Založený: 11 Máj 2010, 20:29
Odpoveď s citáciou
22.

Odviate vetrom = Gone with the wind
Autor: Margaret Mitchellová

Obrázok
Vydavateľstvo - Ikar (myslím, že je to rok 2008, ja som však čítala staršie vydanie a toto je už to najnovšie, druhé alebo tertie v poradí)

Obsah:
Príbeh je o Scarlett O'Harovej, trošku rozmaznanej južanskej šestnásťročnej krásavici, ktorá vyrastá v dobrých rodinných pomeroch a má dostatočne veľa obdivovateľov na to, aby si mohla vyberať. Jej láska - Ashley Wilkes, pokojný a vyrovnaný aristokrat s povahou tak odlišnou od jej samej sa však ide ženiť so svojou sesternicou Melaniou Hamiltonovou a to dovtedy sebaistú Scarlett uvrhne do zúfalstva a z hnevu sa vydáva za Melaniinho brata Charlesa, aby Ashelyho ranila, pretože si je istá, že miluje len ju, Scarlett.
Do dovtedy pokojných časov ale vtrháva vojna a Ashley aj všetci chlapi odchádzajú na front. Scarlett sa stane za dva mesiace vdovou a navyše odchádza do Atlanty bývať k svojej nenávidenej švagrinej Melanii, ktorá ju o to pokorne prosí, pretože má Scarlett úprimne rada. A tak Scarlett prichádza do Atlanty za nenávidenou Melaniou a jej hlúpučkou tetou Pittypat, aby spolu s nimi prežívala kruté časy vojny. Tu do jej života ustavične vstupuje podvodník Rhett Butler, ktorý pašuje tovar cez severanskú blokádu a zdá sa, že celkom otvorene Scarlett dvorí. Ukáže sa však, že je to celkom nevyspytateľný tvor a kým sa vojna skončí, Scarlett s ním prežije nejedno zúfalstvo či radosť, i keď jej ten človek vôbec nie je pochuti.
V knihe je nádherne vystihnutá premena rozmaznaného, prieberčivého dievčaťa na rozvážnu a vypočítavú ženu, ktorá sa musí biť, aby prežila a uživila celú rodinu v krutých časoch vojny, ktorú niekedy považuje za nevýslovnú obtiaž, najmä keď k nej patrí aj chorľavá Melanie, ktorej prítomnosť nemôže ani vystáť, neschopné sestry, s ktorými si nerozumie, pološialený otec pomätený žiaľom za svojou manželkou a jej vlastné dieťa Wade, ku ktorému necíti o nič väčšiu lásku ako k ostatným. Uživenie Tary a všetkých obyvateľov, vrátane pár sluhov jej zaberá všetok čas i energiu a Scarlett musí odrazu veľmi bojovať, aby udržala všetkých nažive. Všetka starosť padá na jej plecia a je nútená zaujať k životu úplne iný postoj, než na aký bola zvyknutá, kým pochopila, že sa s ňou nebude zaobchádzať v rukavičkách.
V druhej časti sa nachádzame v povojnovej Atlante. Juh je rozvrátený a musí sa postaviť na svoje nohy. Keď Scarlett horzí, že predajú jej milovanú plantáž Taru, v zúfalstve riskuje všetko, aby ju zachránila. Podstúpi opäť manželský zväzok s bývalým nápadníkom jej sestry Suellen, Frankom Kennedym, lebo svojou vypočítavou náturou vycíti, že z Frankovho slušného zárobku by mohla dosiahnuť svoj cieľ a nedovoliť Yankeeom vydražiť jej milovanú Taru. Medzitým však rieši každodenné starosti života - svoju lásku k Ashelymu a nenávisť k jeho žene Melanii, ktorú sa snaží urputne zakrývať, zmätok po vojne, ktorý zachvátil krajinu, ďalšie dieťa a po smrti svojho druhého manžela Franka, vrhá sa zúfalá Scarlett z obavy o chudobu do nerozvážneho manželstva s podvodníkom Rhettom Butlerom vo vízii bohatého a šťastného domova...

02 Júl 2010, 16:53
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
23.

Princezná z Mesačného údolia = The little white horse
Autor: Elizabeth Goudgeová

Obrázok

Vydavateľstvo: Mladé letá

Obsah:
Trinásťročná Mária Merryweatherová po smrti rodičov odchádza s vychovávateľkou - slečnou Heliotropovou - k tajomnému strýkovi, ktorý býva v ešte tajomnejšom zámku v Mesačnom údolí. Objavuje nádherný neznámy svet, kde ju chráni obrovský pes Wrolf, múdry kocúr Zachariáš, čo vie písať labkou do popola a kamarát Robin, ktorý zohráva v príbehu dôležitú úlohu. Mária tuší, že ju čaká ťažká a vznešená úloha: oslobodiť Mesačné údolie od zlých mužov z Čierneho lesa a prelomiť dávnu kliatbu.

Úžasná knižka, krásna a oddychová. Zrazu sa ocitnete v úplne inom svete... :)

02 Júl 2010, 17:00
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
24.

Pýcha a predsudok = Pride and prejudice
Autor: Jane Austenová

Obrázok

Vydavateľstvo: Slovart

Obsah:
Slávny román anglickej prozaičky, klenot svetovej klasickej tvorby, o tom, ako môže príchod mladého muža prevrátiť hore nohami život v rodine s piatimi dcérami. V ovzduší sa vznáša pýcha, láska, predsudky, spoločenské konvencie, zlomené srdcia i spoločenský škandál, no aj sebapoznanie a pochopenie... Príbeh lásky a hodnôt odkrýva vzťahy medzi spoločenskými vrstvami Anglicka 18. storočia.
Hlavnými postavami sú Elizabeth Benettová a pán Darcy, ktorí sú ústredným záujmom autorkinho opisu. Úžasne vykresľuje jednotlivé charaktery a ukazuje pravdivé hodnoty lásky a premenu vzájomného vzťahu. Úžasné čítanie, klenot literatúry.

Naposledy upravil Scarlett dňa 03 Júl 2010, 20:31, celkovo upravené 1 krát.

02 Júl 2010, 17:07
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
25.

Zvieracia farma = Animal farm
Autor: George Orwell

Obrázok

Vydavateľstvo: Slovart 2007

Obsah:
Zvieracia farma je politickou satirou na revolúciu, ktorá sa vymkla z rúk. Zvieratá sa zbavia nadvlády nenávidených ľudí a zavedú si svoj vlastný režim, v ktorom si všetci majú byť rovní. Z nádherných ideálov revolúcie sa však postupne stáva nočná mora. Prasce sa zmocnili koryta, a teda aj vlády, postupne si začali prispôsobovať zákony a legendárny slogan "Všetky zvieratá sú si rovné" sa čoskoro mení na "Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie". Aby sa prasce udržali pri moci, zavedú teror, šíria strach a hrôzu, poštvú proti sebe zvieratá, zavedú kasty.

Neskutočne trefná knižočka, krátka a výstižná. Chvíľami som sa smiala, chvíľami nervačila, ale je to vážne čistá pravda, podaná zreteľne a jasne.

Naposledy upravil Scarlett dňa 03 Júl 2010, 20:33, celkovo upravené 1 krát.

02 Júl 2010, 17:13
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
26.

Pán Prsteňov I. - Spoločenstvo prsteňa = The Lord of the rings I. - The fellowship of the ring
Autor: John Ronald Reuel Tolkien

Obrázok

Vydavateľstvo: Slovart 2006

Obsah:
Prvý diel je venovaný hlavne hobitom, ktorí majú za úlohu odniesť Prsteň do Mordoru, na Horu osudu, aby zničili jeho zlú moc, ktorá morí celú Stredozem. Protivníci sú však silní - Pán Prsteňu - Sauron, Biely čarodejník Saruman alebo ohyzdi, ktorí znepríjemňujú hobitom cestu rovnako ako Čierni jazdci. Nebezpečenstvo číha za každou zákrutou a miestami je to naozaj desivé, no zároveň úžasné. Hobiti majú aj silných priateľov - hraničiara Aragorna, elfa Legolasa, čarodejníka Gandalfa alebo mocného dediča trónu v Minas Tirith Boromira. Cesty do Mordoru sú však záhadné, nebezpečné a nevyspytateľné a preto si naši putovníci v Spoločenstve Prsteňa nemôžu byť ničím istí. Prsteň dokáže totiž ovládnuť svojho nositeľa aj napriek jeho silnej vôli...

Nádherné, magické, kúzelné, nebezpečné a úžasne napísané. Jedinečná kniha, jedna z najúžasnejších! Milovníkom fantasy odporúčam!

Naposledy upravil Scarlett dňa 03 Júl 2010, 20:34, celkovo upravené 1 krát.

02 Júl 2010, 17:24
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
27.

Pán Prsteňov II. - Dve veže = The Lord of the Rings II. - The two towers

Obrázok

Obsah:
Pokračovanie cesty hobitov s Prsteňom. Osudy Froda a jeho priateľov sa rozjasňujú, no obloha nad nimi sa zaťahuje. Na ceste je príliš veľa nástrah a zradností a aj osoby, ktoré sa zdali ako vierohodné začínajú hrdinov sklamávať... Zdá sa, že koniec je blízko.

Naposledy upravil Scarlett dňa 03 Júl 2010, 20:35, celkovo upravené 1 krát.

02 Júl 2010, 17:28
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
28.

Pán Prsteňov III. - Návrat kráľa = The Lord of the Rings III. - The return of the king

Obrázok

Obsah:
Vojna o Prsteň sa dovršuje, všetko už závisí len od Froda a od jeho pevnej vôle vytrvať až do konca. Veľkú úlohu zohrávajú aj Aragorn s Legolasom a trpaslíkom Gimlim rovnako ako Gandalfom, ktorí majú veľkú úlohu zdržať nepriateľa, aby mal Frodo voľnú cestu ku zničeniu Prsteňa. Kráľ sa vracia na trón a s ním aj istota, že by sa predsa len tieň dal zahnať. Lenže stále nič nie je isté.

Naposledy upravil Scarlett dňa 03 Júl 2010, 20:36, celkovo upravené 1 krát.

02 Júl 2010, 17:34
Ohlásiť tento príspevok
Barón / ka
Barón / ka
Obrázok používateľa

Odpoveď s citáciou
29.

Raňajky u Tiffanyho = Breakfast at Tiffany's
Autor: Truman Capote

Obrázok

Vydavateľstvo: Petit Press 2004

Obsah:
Sú ich tisíce. Naivných, obyčajných, dobre vyzerajúcich mladých žien, ktoré si myslia, že sa zbavia priemernosti, každodennej tvrdej driny a budú žiť ako hviezda prvej veľkosti. Žiť americký sen podľa obrázkových časopisov, dnes aj podľa televíznej reklamy. Veď to vyzerá tak jednoducho - dostať sa na vrchol. Treba prekonať len pár prekážok, trochu sa pokoriť, trochu klamať, občas robiť niečo nie celkom fér, ale potom príde nádherný život celkom podľa predlohy z časopisu. Všetko ide ľahko, ľahúčko a už už sa sen naplní. Truman Capote zachytáva vo svojej novele Raňajky u Tiffanyho jeden taký pokus mladej dievčiny Holly a jej spolubývajúcej. Román vyšiel roku 1958 a hoci ešte nezachytil nástup televízie, aj tak naplno vystihol "život podľa reklamy". Americký spisovateľ Truman Capote je tu rozprávačom príbehu v prvej osobe. Je citovo zaangažovaný do hlavnej hrdinky, i keď jeho láska má skôr tútorský charakter. Svoju hrdinku chápe a sympatizuje s ňou. Chápe aj jej tvrdosť - moment keď opúšťa hrdinka svojho kocúra - aj jej naivitu. Dokonca sa snaží pochopiť aj jej svojskú predstavu o zodpovednosti a cti. Capote sa snaží aj o určitú analýzu, prečo je život týchto mladých žien predurčený: sú to podľa neho ich skúsenosti z detstva - tvrdé pomery a náhle zvraty. "Nikdy sa nezmenia, pretože príliš skoro získali základné znaky svojej povahy, ktorá tak ako rýchle zbohatnutie vedie k strate úsudku; u jednej z tých dvoch prevážila realistka a u druhej naivná romantička." Hlavná hrdinka "toho času na cestách" nekončí svoje hľadanie, nevzdáva sa túžby naplniť svoj sen, a autorovi ostáva trpké poznanie, že mu unikla.
zdroj obsahu: http://www.elegenda.sk

Je to super kniha, taká na oddych a zasmiatie, ale aj na vážnejšie zamyslenie sa. Odporúčam :)

Naposledy upravil Scarlett dňa 03 Júl 2010, 20:37, celkovo upravené 1 krát.

02 Júl 2010, 19:54
Ohlásiť tento príspevok
Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 69 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Môžete zakladať nové témy v tomto fóre
Môžete odpovedať na témy v tomto fóre